Το όνομα Trinidad είναι ένας φόρος τιμής στον πληθυσμό που ονομάζεται Santísima Trinidad που βρίσκεται στη νότια ακτή της Κούβας και ο οποίος χτίστηκε τον 16ο αιώνα και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Η προέλευση του Trinidad ως επωνυμίας Habanos χρονολογείται από το 1969 και για πολλά χρόνια, όπως το εμπορικό σήμα Cohiba, χρησιμοποιήθηκε μόνο ως κρατικό δώρο για υψηλόβαθμους ξένους αξιωματούχους. Ήταν το 1998 όταν αυτή η μάρκα διατέθηκε σε καπνιστές σε όλο τον κόσμο, αν και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.

Στις απαρχές της, η μάρκα είχε μόνο μία βιτόλα: Fundadores. Το 2003 επεκτάθηκε με την κυκλοφορία των Reyes, Coloniales και Robustos Extra. Τρεις νέες εκδόσεις της μάρκας ενσωματώθηκαν στο κανονικό χαρτοφυλάκιο της Habanos το 2019. Πρόκειται για την Esmeralda τη Media Luna και την Topes.

Τα Trinidad Habanos φτιάχνονταν για πολύ καιρό στο El Laguito, το ιστορικό εργοστάσιο της Cohiba επιλεγμένα από την περιοχή Vuelta Abajo, που τα καθιστούν μοναδικά και πολύ αποκλειστικά. Σήμερα τα Habanos αυτής της μάρκας παράγονται στο Pinar del Río, τη σημαντικότερη πόλη στην καπνοπαραγωγική περιοχή της Vuelta Abajo.

Όλα τα Habanos της μάρκας είναι φτιαγμένα “Totally by Hand with Long Filler”.