Η Cohiba είναι διαχρονικά το πιο διάσημο σήμα στον κόσμο του καπνού.

Δημιουργήθηκε το 1966 και για πολλά χρόνια προοριζόταν αποκλειστικά ως δώρο σε προσωπικότητες, εθνικές και ξένες. Κατασκευάζεται στο περίφημο εργοστάσιο El Laguito στην Αβάνα.

Από το 1982 και μετά,  το σήμα της Cohiba είναι διαθέσιμο για να το απολαύσουν οι πιο απαιτητικοί καπνιστές στον κόσμο, σε περιορισμένες ποσότητες. Η  ονομασία του σήματος COHIBA  είναι λέξη που χρησιμοποιούν οι Ινδοί του Τάνο, αρχικοί κάτοικοι του νησιού, για να ορίσουν τα φύλλα έλασης καπνού που κάπνιζαν, και που ο Χριστόφορος Κολόμβος είδε για πρώτη φορά στην Κούβα το 1492. Ως εκ τούτου, η Cohiba είναι το πρώτο όνομα καπνού.

Τα φύλλα που χρησιμοποιούνται για τα πούρα του σήματος  Cohiba είναι επιλεγμένα από πρώτης κατηγορίας φυτείες και εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Ερευνών Καπνού.

Η Cohiba είναι το μόνο σήμα Habanos στο οποίο 3 από τους 4 τύπους φύλλων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του, ξηρό , ελαφρύ και μεσαίο , υφίστανται επιπλέον ζύμωση σε βαρέλια. Αυτή η πολύ ειδική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό άρωμα και μια εξαιρετική γεύση που μπορούν να βρεθούν μόνο σε αυτήν την επωνυμία.

Η Cohiba έχει 4 διαφορετικές γραμμές : Η κλασική γραμμή , αποτελούμενη από 6 Vitola, αναπτύχθηκε μεταξύ 1966 και 1989. Η γραμμή 1492 κυκλοφόρησε το 1992 με 5 Vitola για να τιμήσει τον 5ο αιώνα από την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στο νησί. Το 2002, 10 χρόνια αργότερα, το Siglo VI vitola ενσωματώθηκε στη σειρά του σήματος δημιουργώντας  μια ουσιαστική αναβάθμιση στον κόσμο του καπνού.

Το Maduro 5 Line παρουσιάστηκε το 2007 με 3 νέα Vitola που ενσωματώνουν ένα ώριμο Wrapper ηλικιακής παλαίωσης 5 χρόνων. Το 2010, παρουσιάστηκε η Cohiba Behike.Με ένα πολύ σπάνιο φύλλο από τις 2 άνω σειρές φύλων του φυτού, το οποίο του δίνει εξαιρετικό χαρακτήρα και γεύση. Μέσω αυτής της συνεχούς καινοτομίας, η Cohiba είναι πάντα το σήμα avant-garde που ηγείται των τάσεων στον κόσμο της Habanos, είναι η πρώτη που εισήγαγε ένα Reserva το 2002 και ένα Gran Reserva το 2009, τα οποία κατασκευάστηκαν με φύλλα καπνού ηλικίας τουλάχιστον 3 και 5 ετών αντίστοιχα.

Το 2021, η Cohiba γίνεται 55 ετών και έχοντας αναπτύξει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έχει δώσει πλέον προτεραιότητα στην ανάπτυξη ειδικών προϊόντων, τα οποία περιλαμβάνουν προϊόντα που εισάγονται στην αγορά σε πολύ περιορισμένη και αποκλειστική βάση.

Η Cohiba, στα 55 της, συνεχίζει να είναι μια μάρκα σε συνεχή ανανέωση και καινοτομία, πάντα επιθυμητή και ελκυστική για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς θαυμαστές.