Το San Cristóbal de la Habana ήταν το αρχικό όνομα της Αβάνας, πρωτεύουσας της Κούβας, όταν ιδρύθηκε το 1519. San Cristóbal (St Christoper) προς τιμήν του Αγίου της ημέρας όπου ιδρύθηκε η πόλη, και La Habana μετά από ένα Ινδικό όνομα για την τοποθεσία. Τα πούρα San Cristóbal de la Habana κυκλοφόρησαν στην αγορά το 1999 στο ως αφιέρωμα στη μακρά ιστορία της πόλης.

Αρχικά, η σειρά περιλάμβανε μόνο τέσσερα Vitola, το καθένα  πήρε το όνομά του από ένα από τα φρούρια που χτίστηκαν από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα που υπερασπίστηκαν την Αβάνα όταν ήταν το κέντρο της αυτοκρατορίας της Ισπανίας. Αυτά είναι: El Morro, La Fuerza, La Punta και El Principe. Στη συνέχεια, το 2004, προστέθηκαν τρία νέα μεγέθη ενταγμένα στη σειρά La casa Del Habanos, τα οποία είναι μοναδικά για το San Cristóbal. Αυτά πήραν το όνομά τους από γνωστούς δρόμους στην παλιά πόλη της Αβάνας: Muralla, Mercaderes και Oficios.

Tο 2019, η μάρκα γιόρτασε την 20η επέτειό της και κυκλοφόρησε το San Cristóbal de La Habana 20 Aniversario (52 x 162 mm).

Τα San Cristóbal de La Habana φτιάχνονται “Totally by Hand with Long Filler” με επιλεγμένα φύλλα από την περιοχή Vuelta Abajo, στην περιοχή Pinar del Río, στην Κούβα.