Η Ανατομια ενος Habano

habanos-kalliergeia

 

Απαιτούνται πέντε τύποι φύλλων καπνού για να δημιουργήσουμε ένα πούρο Habano, ενώ ο καθένας από αυτούς πρέπει να καλλιεργηθεί και να προετοιμαστεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.
Κατ’ αρχήν, χρειάζονται  τρεις τύποι φύλλων καπνού για να δώσουν την γεύση: τα Volado, που χρησιμοποιούνται ειδικά για την καύση, τα Seco, που αποδίδουν το άρωμα και τα Ligero, που καίνε σιγά-σιγά και αποδίδουν την κύρια γεύση. Επίσης, χρειάζεται το ειδικό φύλλο που τυλίγει τους τρεις παραπάνω τύπους, το Capote, το οποίο προσδίδει το σχήμα του πούρου και μια τελευταία πινελιά στην ποιότητα κατά τη στιγμή της καύσης. Τέλος, χρειάζεται το Capa, ένα φύλλο πολύ λεπτό και ελαστικό που χαρακτηρίζει την εξωτερική επιφάνεια του πούρου, συμβάλλει ελαφρώς στην γεύση ενός Habanos, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα το αποκορύφωμα της τελειότητας του πούρου.
Στην Κούβα, κάθε φύλλο καπνού που παράγεται, προορίζεται για συγκεκριμένη χρήση στην κατασκευή ενός πούρου. Σε καμία άλλη χώρα δεν καλλιεργείται καλύτερη ποιότητα καπνού σε τόσο εξειδικευμένη βάση, παρά μόνο στην Κούβα.